cástulo, romersk utgrävning, spanien, linares, mosaikgolv, plaza de armas, mosaico de los amores

Den romerska utgrävningen Cástulo utanför Linares.

Europa, Plåtis, Spanien

Nu har vi ju några romerska utgrävningar i ryggsäcken. Vi tycker det är spännande och imponerande att se dessa gamla lämningar. Denna gång fick vi börja besöket med att se en film om hur det kan ha sett ut i den romerska staden Cástulo. Tur var nog det, för det är inte särskilt mycket utgrävt på denna plats. Man får lov att använda en stor portion fantasi när man går runt här. Ja, det räcker faktiskt inte till med fantasin ens för oss denna gång.

Denna plats med 4000 år på nacken är den längst bebodda i Spaniens historia. I området finns varma källor och bergskedjan i närheten är rik på mineraler. Staden övergavs först på medeltiden. I Linares finns ett arkeologiskt museum som visar fynd från denna boplats. Man ska endast ha grävt ut 5 % av denna stora romerska stad men det ser ut som att utgrävningen helt har avstannat. Det står säckar med stenar här och där. Stora högar med stenar och skärvor från urnor ligger runt om på marken. Tina trampade på en skärva från en oljelampa som fick följa med tillbaks till husbilen som souvenir. Man kan väl lika gärna leka arkeolog när ingen annan gör det.

Mosaico de los amores är det största fyndet i Cástulo. Mosaikgolvet och byggnaden den finns i är från 100-200-talet.

cástulo, romersk utgrävning, spanien, linares, mosaikgolv, plaza de armas, mosaico de los amores

2 thoughts on “Den romerska utgrävningen Cástulo utanför Linares.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *