Zuheros, spanien, bergsby, en av Spaniens vackraste byar, husbil genom spanien

Cykelvägen Via Verde och Zuheros.

Andalusien, Europa, Plåtis, Spanien

Vi åker till Doña Mencía. Det verkar vara vår bästa chans till att få en ställplats med el. Ja, sen glömde vi att det var lördag och att spanjorerna också skulle ut och åka husbil. Sen missade vi att denna ställplats råkade ligga nedanför en riktigt vacker bergsby och intill den omåttligt populära cykelvägen Via Verde de la Subbética. Det är alltså den nästan 6 mil gamla järnvägen som man transporterade oliver på som byggts om till cykelväg. I Spanien finns totalt 170 mil med dessa gamla järnvägar som byggts om till cykelvägar. Just här går cykelvägen verkligen inpå olivodlingarna. Många av de gamla tågstationerna har byggts om till restauranger eller sk Cantinas och intill ställplatsen finns en. Med 7 elplatser och 40 husbilar kan ni ju gissa om vi lyckades koppla upp oss eller ej. Eftersom en av oss är fortfarande är halt blir det en ganska kort promenad längs med den gamla järnvägen. Vi sover kvar och kurerar det onda med både det ena och det andra för att dagen därpå kunna ta oss upp till Zuheros.

Det är skönt med liten husbil, vi tar plåtisen hela vägen upp till den vackra bergsbyn Zuheros.
Den har även fått vara med i gänget över en av de vackraste byarna i Spanien. Jo, vi har redan varit i en handfull sådana. Och ja, de har alla varit vackra så det är inget lurendrejeri där inte. Vi parkerar strax utanför byn intill ett vattenfall. Vi brukar reagera när vi ser nya växter och träd. Denna dag såg vi rosépepparträd för första gången! På håll påminde det om rönn, men frukten luktade peppar. En snabb googling senare bekräftade vår misstanke. SÅ roligt att få se och lära sig nytt hela tiden! Sen följer en mycket fin promenad längs med bergskanten upp till byn.
Det är en fint ordnad gångväg upp med broar, spångar och trappor.

zuheros, vacker by i spanien

Ganska snabbt efter vår uppstigning möts vi av byns stora torg och ruinerna av fortet. Det är ju verkligen en annorlunda vy och utsikten består av ändlösa fält med olivträd och de intilliggande bergen. Sen börjar vi utforska de små gatorna med de vitmålade husen. Vi får lite Frigiliana-känsla men här är absolut mindre turistiskt. Knappt 1000 personer bor här och vi ser en hel del hus som är till salu. Alla hejar på oss när vi strosar runt och vi ser nog bara två personer under pensionsålder. Det lokala bageriet har öppet, det ser vi eftersom det lyser genom persiennerna som nästan är helt fällda. Höga röster inifrån läderdraperiet avslöjar att den lokala slaktarn har öppet. Utanför hänger ett blygsamt A4 med två erbjudanden. Byns enda restaurang har såklart bästa utsikten över olivodlingarna intill fortet.

Intill Zuheros finns en mängd med olika vandringsleder och utkikspunkter. Naturen här är otroligt vacker och vi hade så gärna velat utforska mer. Tillfällig värk och låga batterier gör att vi måste jaga vidare för att koppla upp oss på el. Tyvärr. Kanske kommer vi tillbaka senare!

4 thoughts on “Cykelvägen Via Verde och Zuheros.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *