Spanien, Ronda, andalusien

Ronda – revisited!

Europa, Plåtis, Spanien

Ronda är en av Spaniens äldsta städer. En av våra favoritstäder i Spanien. Förra julen var vi privilegierade att fira med spanjorerna. Det var en fantastisk upplevelse då de tre vise männen anlände strax intill ställplatsen med helikopter. Framåt kvällen började den magiska paraden med godisregn som varade i flera timmar! HÄR kan ni läsa mer om detta. Detta julfirande bidrog såklart till att vi gillar denna stad mycket. Många tycker att stan är turistig, jo visst, många lockas ju hit pga den branta ravinen som delar staden på mitten. Personligen tycker vi inte att den är hälften så turistig som städerna längs med kusten. Men smaken är som baken, som tur är!

Dessa dagar som vi har spenderat i Ronda har vi strosat runt bland butikerna längs shoppingstråket som är fullt av liv och rörelse varenda dag. Förutom under siestan såklart. Lugnet söker man bäst i gamla stan, där byts butikernas musik ut mot fågelkvitter. Vi har shoppat lite julklappar och drömt om ett framtida boende med vackra urnor, solur och porslin. När vi sätter oss i den stekande solen på den nya bron undrar vi hur man skulle klara av de varmaste månaderna om man köper hus i det här området. Nu visar termometern 20 grader men i solen känns det som 30.
Och nu är det vinter här. Det tåls att tänka på!

Spanien, Ronda, andalusien, porslin
Spanien, Ronda, andalusien, plaza de toros, häst och vagn

På gotte butiken Sabor de España lockas vi in med smakprov på honungsrostade nötter.
Det doftar ljuvligt i butiken där de står och gör godis i realtid inför kunderna. Snacka om bra säljtrick. Vi köper med oss paj hem till husbilen. Hornazo heter den spanska matpajen som vi förälskat oss i. De som vi köpt i finare delikatessbutiker har varit fyllda med fläskfilé, serrano skinka och chorizo. Den är MAKALÖST god och mycket mättande. Vi har även köpt liknande pajer på Mercadona som kostar mycket mindre – men de är också lite enklare. De brukar vara fyllda med kyckling och svamp eller tonfisk. Alla dessa smaker har vi tyckt om.

En dag gick vi in på ett konditori och köpte med oss en enorm bulle. Den kostade 3 euro och smakade som en vaniljsemla. Den var grymt god! Ingen aning om vad bakverket kallas. Det är alltså en saftig bulle som är spritsad med vaniljkräm innan gräddningen, fylld med vispad grädde och täckt med söt gjutgelé. Perfekt, då behöver vi inte baka egna semlor till Fettisdagen nästa år! Det är nog svårt i en omniaugn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *