júzcar, spanien, smurfar, blå by, smurfarnas hem

Smurfjakt i Júzcar

Europa, Plåtis, Spanien

För kanske 6 år sedan åkte vi på motorcykelsemester i Norge. Då blev vi ganska paffa när vi rullade in i Sortland – en stad där många hus är målade blå. Sedan dess har vi inte sprungit på några liknande ställen förrän nu. Den lilla byn Júzcar var fram till 2011 precis som alla andra vita byar vid bergskedjan Serranía de Ronda. Sedan släpptes en 3D film med de blå smurfarna och 4000 liter färg användes för att måla byns hus i en smurfig blå nyans som ett marknadsföringstrick och som vi förstått det spelades även scener till filmen in här. Varför just Júzcar valdes ut till smurfarnas hemstad beror på det rika svamplivet som omger byn. Smurfarna älskar ju sina svampar!

Vi parkerar husbilen på den så kallade ställplatsen med en minuts gångavstånd in till byn. Men vi övernattar inte här, parkeringen lutar alldeles för mycket för att det ska vara bekvämt. Den sista vägen hit är riktigt slingrande och vi kör med rutorna nere för att höra mötande bilar runt kurvorna och tutar själva i nästan varenda krök känns det som. Trafiken är lyckligtvis nästan obefintlig. Och vi tycker att det är värt resan hit!

Smurfarnas by erbjuder många aktiviteter för barn. Det finns en fin lekpark, flera klätterväggar och man kan också åka linbana över byn. Längs gatorna hittar vi smurfar lite här och var. Jo, vi är vuxna, men vi tyckte ändå att det var roligt och mysigt. Det måste ju vara jätte spännande för barn att gå på smurfjakt här! Tina minns tillbaka till tävlingen “småstjärnorna” i låg/mellanstadiet då hon tillsammans med några klasskamrater mimade och dansade till smurfmusik målade i liknande blå färg som byns hus. Vi ser två unga tjejer som verkar vara turister precis som vi. Kanske är det lågsäsong eller så har smurfarna tappat i popularitet. Några gamla tanter börjar prata med oss, men ser lite uppgivna ut när vi förklarar att vi är svenska och inte varken pratar eller förstår spanska så bra. Så synd, för de verkar pratsugna. En av tanterna visar tydligare med gester vad hon vill berätta och en annan börjar sjunga.
En katt och en hund slår följe med oss en stund. Ja, det är inte mycket liv i byn denna dag.

júzcar, spanien, la aldea azul, blå by, smurfarnas hem, smurfar
júzcar, spanien, la aldea azul, blå by, smurfarnas hem, smurfar

Den lilla byn som tidigare gått ganska obemärkt förbi lockade helt plötsligt till sig tio gånger mer besökare per år, ca 90,000! Det var meningen att man skulle återställa alla hus till den vanliga vita färgen, men de 250 invånarna hade andra planer. Det var såklart gott för byn att helt plötsligt kunna leva på turismen. Filmens produktionsbolag kontaktade Júzcar angående deras marknadsföring som Smurfarnas by, en marknadsföring som de ville skulle upphöra. Byborna svarade att man inte var intresserade av att återställa husen till den vita originalfärgen – men lämnade dörren öppen för att de själva kunde komma tillbaka och stå för färg och arbete.
Som ni ser är den blå byn fortfarande kvar…

4 thoughts on “Smurfjakt i Júzcar

  1. Tips på en plats till som ni kan besöka efter nyår. Chefchaouen som även kallas den blå staden. Den ligger i norra Marocko.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *