gaucín, spanien, pueblos blancos, serrania de Ronda

Dyra vyer i Gaucín

Europa, Plåtis, Spanien

Gaucín är en av Spaniens många vita byar, eller pueblos blancos. Här bor ca 1500 människor varav ungefär 10% är utländska. Norrmän, engelsmän, skottar och ett par från Island har hittat hit. Gaucín är knappast en hemlighet endast 30 km från solkusten men ändock känner vi inte av turismen. Hit kommer en del artister och konstnärer för att vila och inspireras till utsikten mot solkusten, Gibraltar och Marocko. Det är en utsikt man får betala mycket för att ta del av.
I Gaucín är husen i stort sett dubbelt så dyra som husen 10 km norrut. Detta kunde ha varit en mycket välkänd spansk by. Någon som hört talas om operan Carmen? Den är baserad på en roman skriven av fransmannen Prosper Mérimée. Romanen är i sin tur baserad på författarens upplevelser under sitt besök i Gaucín, inte i Sevilla och Ronda som officiellt nämns. Kanske ville han ha den lilla byn som en fortsatt privat tillflyktsort?

gaucín, spanien, pueblos blancos, serrania de Ronda, opera carmen

Vi rivstartar vårt besök i byn med att gå den branta stigningen upp till fortet som tronar högt ovanför staden. Idag blåser det verkligen smådjävlar. Så pass att vi nästan kryper uppför trappstegen för att komma innanför fortets murar när vi nått toppen av berget. Bakom de halvt förfallna murarna njuter vi av den fantastiska trehundrasextio gradiga utsikten över hela byn och omgivningarna. Utsikten sträcker sig till Gibraltar, ut över Medelhavet och vidare till Marocko. Blåsten är lika häftig som utsikten så vi skyndar oss för att komma ner i byn och till lä mellan husväggarna.

gaucín, spanien, pueblos blancos, serrania de Ronda, castillo de aguila, fort, klocktorn

Nere i byn ser vi annorlunda juldekorationer. Visst är väl dessa lapptäcksgranar vackra och charmiga!?
För att inte tala om hållbart och helt plastfritt. Vilken bra idé!

gaucín, spanien, juldekoration

Byn har många gröna oaser att vila ögonen på mellan de bländande vita husen. Allting verkar helt nymålat, omsorgsfullt dekorerat och städat. Det är många gator att gå på och byn känns mycket större än den faktiskt är.

Vi går in i en second hand butik och en man välkomnar oss. När vi stiger på tänder han lamporna och sätter på musik. När vi börjar prata kommer det fram att han har en god vän som bor i Umeå. Han själv kom till Gaucín för att gå på en fest för 20 år sedan. Inom en vecka hade han köpt hus här, så det verkar vara farligt att hälsa på i denna by! Vi diskuterar regler kring husköp, renovering, utbyggnad och nybyggnation. Vi får svar på många frågor vi har. Som vi tidigare misstänkt så bekräftar Louis att man måste utöva en sysselsättning när man flyttar till en by på landet. Alla i byn måste gynna varandra genom t.ex. restaurangbesök, köp av möbler eller andra tjänster. Alla måste hjälpas åt för att hålla byn levande. Vi funderar på vad vi egentligen skulle kunna tillföra i en spansk by. Ett bageri om det inte redan finns ett såklart. Det är en fördel att vara konstnärlig och kreativ. Spanskalektioner erbjuds gratis, åtminstone här, för att integrera utlänningar i samhället. Mycket idéer och tankar kring ett framtida boende i landet väcktes idag.
Området Serranía de Ronda är en stark kandidat till ett husköp. Men kanske inte just i Guacín där huspriserna utan problem sträcker sig från ungefär 3 miljoner sek till 15 miljoner sek.

gaucín, spanien, pueblos blancos, serrania de Ronda, tjurrusning
Tjurrusning i Gaucín.

6 thoughts on “Dyra vyer i Gaucín

    1. Vi pratade faktiskt om Portugal en sväng, men vi har nog inte sett tillräckligt av landet ännu för att veta om det skulle vara nånstans att bo eller ej. Men det är ju nära över till Spanien förstås. Ja, vi får se vart vi landar. Man vill ju inte komma och ångra sig när man reser till t.ex. Grekland och hittar sitt drömboende där. Det får mogna med tiden 🙂

  1. Hej på er! Vilken vacker by ni kommit fram till, julgranarna är ju fantastiskt fina. Nu ska ni väl dra er hemåt snart, var ska ni parkera “plåtisen” och var tar ni flyget hem till regniga kalla Sverige?

    1. Nu står vi på Malagas flygplats där vi också parkerar plåtisen på långtidsparkeringen. Det står ca 6 st husbilar här sammanlagt. Vi stod här förra året också och hade bestämt oss för att inte göra det igen – men här står vi nu igen när de mindre privata parkeringsplatserna för husbilar är mycket dyrare. Imorgon landar vi i kalla Sverige igen 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *