casares, spanien, ställplats, pueblos blancos, vita byar

Casares – knappa kvarten från solkusten.

Europa, Plåtis, Spanien

Om man befinner sig längs med Costa del Sol och vill byta fiskmåsar, sandstränder, hotellkomplex och souvenirbutiker mot gamar, rovfåglar, källbad, grönska och en genuint spansk by så är Casares ett bra alternativ för en dagstripp. Den stora och fina vägen tar dig till denna by på under 15 minuter. Casares ligger upphöjt på en klippa med utsikt mot solkusten och Gibraltar. En klar dag ser man även till norra Afrika – men inte denna dag. Det blir mer och mer moln och vinden tar i från tårna. Tur att vi tog på oss både halsduk och vantar innan vi gick ut!

På vägen från Gaucín ner mot den kända solkusten stannar vi till vid Casares ställplats. Här är det nästan helt fullt med husbilar trots att vi anländer tidig eftermidddag. Från ställplatsen i utkanten av byn har man en mycket fin utsikt både över byn och Medelhavet. Att promenera in till byn tar ungefär 20 minuter. Går gör vi på en stor och fin cementerad gångväg som de i skrivande stund håller på att färdigställa. Det är stor höjdskillnad eftersom vi måste gå ner i dalen och sedan uppför berget igen och in i Casares. Om man kommer i personbil kan man parkera i det 7 våningar höga parkeringshuset som är väl dolt i den kuperade terrängen.

Lite söderut finns Casares egna källa med svavelrikt vatten. Badet går under namnet Hedionda som översätts till det stinkande badet. Här sägs det att Julius Caesar botade sina leverproblem år 61 f.kr. och döpte sedan byn efter sig själv. Vi hade planerat att stanna till där för att helas av källvattnet och smeta in oss med lera. Leran sägs inte ha en positiv effekt på kroppen, utan snarare kan irritera huden. Som vi förstått det verkar de flesta ta chansen och hoppas på att bli helade av leran ändå. Vi står på startlinjen med badkläder i högsta hugg men ändrar oss tvärt efter det blåsiga, solfria och 12-gradiga vädret. Det är en kall källa och att bli ännu mer nerkyld lockar inte.
Vi behåller vantarna på och rullar förbi.

Casares är födelseorten för Andalusiens fader eller Blas Infante.
Han ville göra Andalusien självständigt och skapade en egen flagga och sång. Detta var ingenting som diktatorn Franco uppskattade och Blas Infante sköts ihjäl i början av inbördeskriget år 1936 i Sevilla.

casares, spanien, pueblos blanco, vita byar, kakel

Många fågelskådare lockas hit. Landskapet är ett paradis för fåglar.
Här flyger gamarna så nära att man nästan kan ta på dom! Det är en otroligt häftig upplevelse att se hur de försiktigt vinklar vingarna när de ljudlöst glider fram med hjälp av vinden. Vid fortet på en höjd längst bort i byn ser man gamar både uppifrån och nerifrån när de seglar runt över stupet.

spanien, gamar, caseres

Vi går en sväng i byn innan vi ger oss tillbaka till husbilen lagom till solnedgången.
Från ställplatsen ser vi även Casares upplyst på kvällen.

1 thought on “Casares – knappa kvarten från solkusten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *