castillo de Almódovar del Rio, Spanien, Córdoba, slott, kastell, spanien, fängelsehåla

Självcorontän i Sverige

Europa, Okategoriserat, Plåtis, Sverige

Från Duerodalen till Moseldalen på 2 dygn

I fredags så njöt vi av livet i Pinhão i Portugal. Men njutningen avtog ju längre dagen gick. En restaurangägare försökte locka in de få turister som strosade omkring i den lilla byn vackert placerad intill Duerofloden. Ingen vill gå ut och äta längre och turister som för några veckor sedan överflödade Pinhão lyser nu med sin frånvaro. Han berättar att det bara finns en Quinta, eller vingård, som är öppen idag. Och här finns det många vingårdar ska du veta.
Från och med dagen därpå stänger ALLA vingårdar och restauranger.

När vi går genom byn i jakt på souvenirer finns det bara en enda butik som verkar vara öppen.
Kvinnan som arbetar där uppmanar oss direkt att sprita händerna när vi går in i hennes butik. Hon är riktigt skärrad över virusets spridning och uppgiven eftersom affärerna går dåligt och troligtvis inte kommer att repa sig förrän nästa säsong. Hon berättar att gränserna ska stängas, att även matbutiker stänger i utsatta områden och att alla restauranger, barer, bagerier etc kommer att stängas ner inom kort. Dessutom berättar hon att det förmodligen kommer att bli någon form av utegångsförbud. Vi blir ganska chockade eftersom spridningen av Coronaviruset i Portugal är mycket liten jämfört med andra länder. Efter detta samtal tycker vi så synd om henne att vi köper en flaska vin till ett högt överpris. Hon säljer samma viner som matbutikerna fast hon har lagt på ungefär en hundring. Trots att vi vet detta känner vi att vi måste bidra på något sätt och även tacka för att hon delgav oss all denna information som även fick oss att åka mot Sverige redan samma kväll.

Efter lite källundersökningar under kvällen och ett samtal till Sverige avbryter vi sänggåendet kl 23 och sätter av mot Spanien. Dagen därpå, lördag, kl 12 sägs det att Spanien stänger sina gränser mot Portugal och Frankrike.
Nu vill vi hem.

Coronavirusets påverkan på den iberiska halvön

Portugal

Från och med idag stängde Portugal sina gränser så det var ingenting som påverkade oss under resan.
Däremot är vi glada att vi inte är kvar där. Vi har läst om husbilister som blir avvisade vid gränsen mot Spanien och får vända in i Portugal igen som har stängt många campingar (de som har öppet verkar inte ta emot nya campare längre) och förbjuder fricamping. Det råder utegångsförbud i Portugal så kort sagt blir kvarvarande
husbilister instängda i sina husbilar eller på sin camping.

Spanien

Vi stressade ju ifrån Portugal sent i fredagskväll för att hinna över till Frankrike innan Spanien stängde igen sina gränser. Detta hade vi hört skulle ske kl 12 på lördagen. Så vi körde 6 ½ timme under natten, tog 2 timmars sovpaus och fortsatte sedan igen igenom Spanien. Kl 12.02 passerade vi gränsen till Frankrike utan problem.
Gränserna var fortfarande öppna och vi såg bara en polisbil i närheten av gränsen.
I Spanien råder sedan dess utegångsförbud, precis som i Portugal. Man får gå och handla, köpa medicin eller besöka läkare. Till och med gå ut med hunden. Men man ska helst gå en och en om man inte måste ha ledsagning eller hjälp på något sätt. Vi har läst om människor som är strandade på sina hotell och som inte ens får använda poolen, dock serveras mat som vanligt. Har man tur så har man egen balkong så att man kan sitta i solen. Vi vet inte om Spanien fortfarande släpper förbi hemvändare vid gränserna, men vi vet att de har gjort det åtminstone till och med igår.

Varför åkte vi till Sverige?

Många tycker kanske att det är konstigt att vi som bor i vår plåtis och är, i viss mening, rotlösa lämnade sol, värme och vackra vyer för ett kallt och grått Sverige. Det var pga av rädslan för ovan nämnd situation som vi inte ville hamna i. Att stanna kvar hade inneburit ett utegångsförbud även för oss och inskränkt rörelsefrihet. Ingen form av turism får ske eftersom det i slutändan kan leda till belastning av sjukvårdssystemet och därmed hade vi inte kunnat njuta av ens naturupplevelser i varken Portugal eller Spanien. Vi antar att de som valde att stanna kvar med detta i antågande är sådana som gärna ligger länge på samma platser. Eller såna som inte såg det komma, besluten om nationella nödlägen kom ju väldigt fort. Vi anser också att vi under en världsomfattande kris inte ska belasta något annat land än just vårt eget. Vi har båda våra föräldrar i livet och vi har syskonbarn med vissa hälsoproblem.
Såklart vill man kunna hjälpa till om det behövs!

Gränskontroller?

Inga gränskontroller var upprättade när vi passerade Portugal, Spanien, Frankrike, Luxemburg och Tyskland.
Jo, lite besvikna var vi faktiskt över att inte ens se några förberedelser. När vi lagom kommit över till Frankrike och börjat slappna av lite så gick Tyskland ut med att man skulle stänga gränserna mot Frankrike kl 06 på måndagsmorgonen. Detta fick vi reda på under söndagseftermiddagen. Så då trampade vi plattan i botten och körde betalvägar hela vägen upp till Tyskland. Vi anlände sent på söndagskvällen. Alltså missade vi även denna gränskontroll. Vi ville inte riskera att få vända vid gränsen efter att inte ha lyckats få tag på tyska ambassaden så vi beslöt oss för att passera gränsen innan stängningen. När vi sedan kom till den danska gränsen imorse, tisdag, så blev vi kontrollerade för första gången. Det var fullt pådrag men inga köer och gränspoliserna var trevliga. De ville bara försäkra sig om att vi inte skulle stanna i Danmark utan åka raka vägen till Sverige. Det var i stort sett bara lastbilar på vägarna första biten in i Danmark och sista biten till Sverige. Eftersom Sverige inte har stängt några gränser kontrollerades vi endast när vi åkte in i Danmark. När vi satte hjulen på svensk mark igen kunde vi äntligen pusta ut!

Gränskontroll mellan Tyskland och Danmark.

300 mil genom ett Coronahärjat Europa

Det kräver ungefär lika mycket diesel så det har blivit några tankningar längs med vägen.
Första tankningen blev när vi kom över till Spanien. Första macken efter gränsen var helt stängd och skulle så förbli under minst 15 dagar. Ägaren hade satt upp lappar där han uppmanade folk att stanna hemma istället. Dessa uppmaningar har vi också följt hela vägen genom Spanien eftersom det sitter digitala skyltar med extra information som avråder från resor som går att undvika och att det är bättre att man stannar hemma. Ytterligare en bensinstation, som hade öppet, satte upp lappar om att man nu fick sköta tankningen själv och endast skulle be
om hjälp om man verkligen behövde den pga smittorisken.

Billig var dieseln vid sista tankningen i Spanien 1,009 euro/l och ännu billigare ändå blev det i Luxemburg för 0,989/l. Så om nu Covid-19 fört med sig något positivt hittills så är det väl sänkningen av bränslepriset.

Coronavirus, plåtis genom spanien

Karantän

Som sig bör så sätter vi oss i 14 dagars självcorontän för att vara på den säkra sidan att vi inte tagit med oss något Coronavirus från utlandet. Vi är symtomfria och känner oss säkra på att vi inte blivit utsatta eftersom smittotalet är så lågt i Portugal. Det är ju där vi har varit i lite mer än en månad.

När detta inlägg skrivs har vi precis anlänt till ställplatsen vid Bengt i Örkelljunga.

8 thoughts on “Självcorontän i Sverige

 1. Så bra att ni sätter er i självkarantän. Hoppas att alla “hemvändare” är lika förståndiga. Det är ju för att skydda oss ” gamlingar”. Vi skall ju leva isolerat nu. Man ska inte handla eller vara ute och ränna omkring. Ta en promenad är ok om man håller avstånd till andra.

  Nu har ju Sverige också börjat stänga ner. Det kommer nya direktiv varje dag.
  Men skönt ändå att vara hemma i sitt eget land. Det kommer säker något gott ur detta också.Snart är det ju vår/sommar då kanske viruset ger sig.

  Hade bra nu hemma i Svedala.

  BrittMarie.

  1. Ja, vi hoppas också att svenska folkets förstånd räcker till och inte bara vi hemvändares. Det blir svårt att ställa om livet, men lika bra att vänja sig för Corona verkar vara här för att stanna – åtminstone året ut som vi uppfattar situationen. Det är som sagt skönt att vara på sin egna hemmaplan och vilken tur som sagt att varmare årstider är i antågande så man kan njuta på balkonger eller i sina trädgårdar av solen. Kanske blir svenskarna lite varmare och mer sällskapliga i slutändan när vi inte tar sociala kontakter för givet? Tack för omtanken och hoppas dagarna inte blir för långsamma för dig under isoleringen!

 2. Hej på er!
  Det är intressant att läsa hur ni har spurtat hem. Och att se Bengt i pyjamasbyxor är kul!
  Vi sitter i lägenheten i Sète och tittar ut över en tämligen tom och tyst stad. Detta är overkligt.
  Men vi mår bra och försöker disciplinera oss att jobba. Men det är inte lätt. Här får vi ju inte gå ut ens, utan synnerliga skäl.
  Jag ska skicka över bilderna till er nu också.
  Ha det nu bra!
  Nya resor väntar.
  Kramar, Bobo

  1. Hej Bobo!
   Kul att du tittar in och vi förstår att du gillar att se Bengt i sin PJ! 🙂 Coronavirusets påverkan på världen är verkligen märklig och obegaglig. Vi försöker skapa oss en egen uppfattning genom att lyssna till uppmaningar och restriktioner i olika länder, det är svårt när Sverige är så långt ifrån alla andra att befinna sig just här. Men man får köra sitt eget race som i allt annat… Hoppas att ni snart får gå på en gemensam promenad i solen och att läget stabiliseras. Om gränserna öppnar till hösten och vi kan fara söderut kommer vi gärna förbi er en sväng! Ha det så fint och ta hand om dig!
   Kram tillbaka

 3. Var tänker ni stå i Sverige nu när statsministern uppmanar svenskarna att inte fara omkring i landet? Med begränsningarna på antal människor på en plats är det väl inte läge för campingar eller ställplatser att hålla öppet, misstänker jag.

  1. Uppmaningen gäller i första hand Stockholmsregionens stadsboende och att de inte ska åka till sina sommarhus och smitta människor som bor där, för att undvika smittspridningen som skedde från Madrid till Murcia i Spanien. Sverige är med sin allemansrätt ett perfekt land att fricampa i så vi är övertygade om att vi kommer att kunna njuta av den svenska våren och sommaren med plåtisen. Begränsningen med folksamlingar på över 500 pers gäller än så länge ej campingar, men det kan ju såklart komma att störa semestrar för de som bokat campingplats. Chanserna att arroganta och ignoranta Sverige skulle utlysa utegångsförbud ser vi som extremt liten så vi känner oss helt lugna och ska försöka hålla oss undan smittan med hjälp av plåtisen. Om det ändock skulle utlysas utegångsförbud så kommer vi absolut att vara med i gänget som faktiskt respekterar det och stanna på vår folkbokföringsadress. Att trotsa åtgärder som minskar smittspridningen (ffa mot riskgrupper) tycker vi beror på antingen brist på respekt eller brist på vett…

 4. Bra beskrivet – vi upplevde precis samma sak. Att få rapporter om en stängd gräns, ja HUR stängd är den och var menas. Egentligen? Nu får vi rapporter av att husbilarna kommer igenom gränserna, men stöter på andra hinder som viss ransonering av antal liter då de ska tanka, stängda ställplatser och stängda campingar. Visst är det skönt att vara i sitt hemland. Även vi håller oss undan människor, även om jag faktiskt är mer orolig att bli smittad av en svensk. Jag upplever tyvärr inte att vi i Sverige tar detta riktigt på allvar. Än. Oavsett så var det kul att se er (på lagom säkerhetsavstånd) i Örkelljunga. Ha det så gott och var rädda om er

  1. Jätteskönt att vara hemma utan utegångsförbud m.m men samtidigt väldigt frustrerande att komma från länder med tvång på köavstånd, handspritning och plasthandskar på vid matinköp. Hemma hos oss bryr sig ingen, de äldre har ingen chans att komma undan utan måste handla online om de ska skydda sig. Affärerna har inte tagit några försiktighetsåtgärder, tvättar inte ens handtagen eller plockar bort dålig frukt/grönt så folk inte plockar på allt. Såååå besviken man kan bli. Vi känner också att chansen är större att vi smittas här än på iberiska halvön. Ska bli skönt när Corona bara för tankarna till öl igen! Ha det bra ni med och njut av “livets efterrätt”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *