castilla la mancha, spanien, consuerga, väderkvarnar, don quijote, don quixote

Topp 5 – upplevelser och städer i Spanien 2019/2020

Europa, Plåtis, Spanien, Topplistor

Topp 5 (?) upplevelser:

Nej du, det är nästintill OMÖJLIGT att ens välja ut 10 st bästa upplevelser under vår tid i Spanien denna säsong.
Det tyder väl på att vi verkligen har kunnat tagit oss till vackra platser. Vad vi älskar vår lilla plåtis!

Den grön/blå texten är tryckbara länkar för att komma till ursprungsinlägget om varje upplevelse/plats.

Nr. 1 Naturreservatet El Torcal nära Antequera förtrollar oss med sina magiska raukar och hoppande bergsgetter.

Nr. 2 Palatset “på andra sidan berget” Palacio Real de la Granja de San Ildefonso. Under april-juli kan man njuta till fullo av såväl palatset som den enorma parken utanför som är fylld till bredden med vackra fontäner.

Nr. 3 Helgedomen Santuario de Torrecuidad som ligger i Aragonien i norra Spanien med sitt oklanderliga läge liknar ingenting vi någonsin sett förut.

Nr. 4 (Ja, vi gillar naturupplevelser!) I naturreservatet Los Barruecos ser vi så mycket storkar att vi nästan storknar. Och kor faktiskt, men kor kan man väl inte storkna av?

Nr. 5 En av Spaniens största sevärdheter behöver väl knappast ha varken förklaring eller introduktion. Klostret, muséet och palatset El Escorial är sevärt!

Nr. 6 Kan en vacker bilresa vara en upplevelse? Japp, det tycker vi allt! HÄR är den.

Nr. 7 Don Quijotes La Mancha. Det är svårt att beskriva en känsla. Vi bara älskade landskapet fyllt med väderkvarnar och de livs levande 400 år gamla historierna om regionens tappre riddare.

Nr. 8 Återigen med på listan pga känslorna som framkallades under besöket. Krigsmonumentet De fallnas dal imponerar och berör.

Nr. 9 Cuenca och den förtrollade staden. “Baksidan” av studentstaden Cuenca är dramatiskt lokaliserad intill stupande klippor. En kort bilväg bort ligger dessutom Ciudad Encantada, ett naturreservat med enorma raukar.

Nr. 10 I all sin enkelhet kammar grottkyrkan Iglesia rupestre de los Santos Justo y Pastor hem sista platsen.

Topp 5 städer/byar:

Nr. 1 Mérida kammar kanske inte så oväntat hem förstaplatsen med sina romerska lämningar spridda över hela staden.

Nr. 2 Segovia imponerade inte bara med sin ståtliga och välbevarade akvedukt utan även med de vackra putsade husfasaderna med olika mönster på varje hus.

Nr. 3 Korsvirkesbyn La Alberca fångade direkt våra hjärtan med sina gamla hus från 1700-talet och omgivningen är full med vandringar och vacker natur.

Nr. 4 Orbaneja del Castillo kammar hem fjärdeplatsen med sitt vackra läge i en kanjon och där porlande vattenfall lever i symbios med byns invånare.

Nr. 5 Norra Spaniens pärla Alquézar kniper sista platsen TILLSAMMANS med världsarvsstaden Úbeda. Alquézar för att vi helt enkelt förälskade oss i den lilla mysiga byn. Úbeda för dess gamla renässansbyggnader, mysiga gator och hantverksbutiker.

Tidigare topp 5 i Spanien

HÄR hittar ni våra spanska favoriter från förra säsongen när vi övervintrade i Sydeuropa med vår stora husbil.

2 thoughts on “Topp 5 – upplevelser och städer i Spanien 2019/2020

  1. FANTASTISK RESA ni gjort. Synd bara att en husbil inte klarar många av de platser ni varit på. Det är jätte-bra när ni skriver att en husbil inte klarat av att köra här o där.
    TACK o hoppas på många fler inlägg från er.
    Härligt att ni är hemma i Sverige.

    1. Ja, visst är det underbart vad man kan få uppleva med ett hem på hjul som går att ta med sig överallt! Ibland slår det oss och vi har påpekat framkomligheten, men ofta tänker vi inte alls på skillnaderna. Nästan alla platser på vår spanska lista går jätte bra att besöka med stor husbil också, men kanske får man planera lite mer som vi gjorde förr. Har man en stor bil så gäller det att kolla upp var det finns parkeringar med både möjlighet att parkera och vända och kanske välja att parkera en bit ifrån och cykla sista vägen fram. Vi skulle nog säga att allt på ovanstående lista går att besöka med stor husbil med god planering UTOM grottkyrkan (Iglesia rupestre de los Santos Justo y Pastor) och kanske inte heller den förtrollade staden med raukar vid Cuenca. Allt beror på hur mycket tid man har lust att lägga på just planering och hur mycket tid man vill lägga på njutning och avslappning. Vi tyckte ofta att det inte var värt all planering och oro, men det finns säkert såna med pannben av stål som inte störs av att komma i trångmål.

      Vi hoppas på att vi kan resa inom Sverige till hösten och fortsätta skriva om våra resor. Och ja, jätte skönt att vara hemma nu faktiskt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *