Fiskestig, Vildmarksvägen, Dimforsen

Att resa utan att resa?

Okategoriserat

Ja, nu är det hårda tider för oss resefrälsta. Vad ska nu vi resebloggare skriva om? Kanske är du som läser en flitig bloggbesökare? Förbered dig i så fall på att överväldigas av L I S T O R ! Kanske är du, liksom vi, trött på alla dessa sjuttioelva saker du (kanske) inte visste om toalettpapperstillverkningen i Kambodja eller nittiosjuochenhalv saker du måste packa innan du går till jobbet i Karlskoga. Ja, inte vet vi vilka bloggerfarenheter du som läsare har. Här skriver vi inte mycket listor utöver våra topplistor, faktiskt inga förrän nu. Bloggvärlden är så full av listor ändå, de flesta tycker vi dessutom är helt ointressanta eller skrivna baserat på andras erfarenheter.

Men idag kommer en lista från oss över hur du kan resa utan att resa, nu när det är omöjligt att resa utanför vinterkalla Sverige. Vi hoppas att den ska intressera dig som läsare och inte bara fylla ett tomrum här på bloggen.

Res genom dokumentärserier!

 • Joanna Lumley är en fantastisk kvinna som genomfört många spännande resor. Alla är mycket sevärda, stämningsfulla och lärorika! (UR play)
  – Joanna Lumleys indiska äventyr
  – Joanna Lumleys sibiriska äventyr
  – Joanna Lumleys japanska äventyr
  – Joanna Lumley längs sidenvägen
 • Kanaler, båtar & kärlek
  Följ med det pensionerade engelska skådespelarparet som utforskar vattenvägar i Indien, Frankrike, Portugal och Storbritannien. Mysigt och allmänbildande! (UR play)
 • Long way up/down/round
  Häng med Ewan McGregor och Charley Boorman på 3 fantastiska motorcykelresor!
  – Long way round innebar jorden runt genom Europa, via Ryssland och Sibirien över till Alaska och genom Kanada till New York och båt tillbaka till London.
  Long way down gick från John O’Groats i Skottland till Kapstaden i Sydafrika.
  – Long way up spelades in så sent som september-december 2019 och kommer ut under 2020! Här åker grabbarna från Patagonien i Sydamerika till Kalifornien i Nordamerika.
 • Naturdokumentärserierna Planet Earth I, II och III är tidlösa klassiker och aldrig fel. David Attenboroughs varma berättarröst känns väl igen mot de ojordiskt vackra synintrycken.
 • Japan med Sue Perkins
  Den underhållande komikern Sue Perkins kastar sig in i den japanska kulturen och provar både sumobrottning, statlig speeddejting och fördjupar sina kunskaper om den mystiska traditionen kring geishor. (UR play)

Res genom filmer!

Här blir det 3 x girlpower!

 • Eat pray love med Julia Roberts i huvudrollen som gör en själslig, språklig och fysisk resa genom skilsmässa och uppbrott till sensuella Italien och harmoniska Bali.
 • Wild med Reese Witherspoon som vandrar den ökända leden PCT i USA för att hitta tillbaka till sig själv.
 • Tracks är baserat på en sann historia om en ung kvinna som sökte ensamheten i Australiens öken år 1977. Under 9 månader vandrade hon en distans likvärdig enkelresa Stockholm-Rom med sina kameler och en hund.

Res genom andra!

Hitta nya bloggar eller youtubekanaler att nörda ner dig i!
Vissa kanske till och med är på resande fot trots Coronavirusets spridning i världen? Andra kanske har gamla resor att berätta om och vissa kanske bara tillåter dig att läsa på om drömresmål eller favoritplatser?

 • Sailing Zatara påverkas inte så mycket av viruset utan avseglar från Nya Zeeland till stilla havet nu. HÄR är deras youtubekanal och HÄR är deras hemsida. Uppdatering: Familjen påverkas av viruset ändå och vi får vänta och se hur de ska ta sig vidare…
 • S/Y Mary af Rövarhamn kommer nog att försöka fortsätta med sina seglatser inom Sverige. Hemsida HÄR! Om man inte sett deras karibiska seglatser från SVT:s serie Familjer på äventyr så finns avsnitten HÄR.
 • Tokyoyo är en japansk blogg av ett ungt svensk par som efter många års växande kärlek till slut flyttade till Japan – men som nu återvandrat till Sverige igen. HÄR hittar man massor av restips och vardagliga ting. Japp, Japan står på vår lista och gärna till nästa vinter om det är möjligt att resa då!
 • Life-in-Cuba är en svensk/kubansk blogg med många värdefulla tips för Kubaresenärer om vardagliga saker. HÄR hittar du den. Efter ca 1 månads backpacking på Kuba 2014 längtar vi ofta tillbaka.

Övriga tips

 • Gör om dina egna resor genom att sortera dina foton, gör färdigt fotoalbum eller gå igenom dina tidigare resor bara för skojs skull.
 • Lär dig ett nytt språk! Förbered dig inför framtida resor, språk har man alltid nytta av.
 • Spela resespel och öka din allmänbildning om platser du kanske kommer att besöka i framtiden.
 • Lägg ett svårt pussel med ett drömresmål som motiv, som t.ex. Eiffeltornet.
 • Packa fika och ta dig till närmsta grönområde eller sjö. Ett miljöombyte gör stor skillnad, man behöver inte åka till andra sidan jorden jämt!
 • Planera din sommarsemester i Sverige! Så länge inga förbud mot resor inom landet kommer är stängda gränser ett perfekt sätt för oss att upptäcka vårt egna land.
En kanonbra reseguide över hela Sverige.

Har du som läsare några tips till oss? Kommentera gärna nedan!

5 thoughts on “Att resa utan att resa?

 1. Oj, vad många bra tips att kolla igenom. Jag förstår att ni klättrar lite på husbilsväggarna, hi, hi, men ni kanske kommer att åka runt lite i Sverige, för det finns väl många lite undangömda pärlor att se. Ha de gott och ta hand om er.

 2. Vilka jättebra tips! Det kan vi behöva som sitter i karantän i Frankrike och får vara ute max 1 tim och max 1 km från hemmet varje dag.

 3. Tack för alla tips, verkligen något roligt att titta på eller göra i dessa tider om det är dåligt väder ute eller om man får lappsjuka.
  Ha det bra på resan inom Sverige, ni kommer säkert hitta intressanta ting, som vi stugsittare kan lära oss av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *