Färnebofjärdens nationalpark

Gysinge – gamla järnvägsbroarna – Mattön

Europa, Mellersta Sverige, Plåtis, Sverige, Vandring

Vi går en 9 km cirkulär vandringsled som tar oss på en fin tur runt och över Färnebofjärden och nedre Dalälven. Slingan är grönmarkerad på kartan men längs leden finns inga grönmarkerade märkningar. Eftersom slingan går nära vattnet hela tiden så är det ganska enkelt att hitta rätt ändå med kartan i handen, en nypa logik och lite lokalsinne.

Vi går på ett gäng olika underlag och i olika växtmiljöer. Ena stunden snubblar vi fram över rotsystem ovan jord och leriga våtmarker omgivna av barr- och mossig trollskog. Nästa stund går vi på fina grusvägar, långa träspångar, hoppar över en gammal död ek och korsar fjärden på gamla järnvägsbroar. Naturen är otroligt varierande under dessa 3 timmar. Och just här i Färnebofjärdens nationalpark går den biologiska norrlandsgränsen. Det innebär att djur- och växtarter från norra och södra Sverige möts här som ett omaka par. De regelbundna översvämningarna skapar speciella livsmiljöer som i sin tur bidrar med ett sällsynt växt- och djurliv. Även mygg gynnas av översvämningarna och måste med jämna mellanrum bekämpas med biologisk krigsföring med hjälp av helikoptrar. I Dalälven försöker man nu odla in lax med hjälp av befruktad rom och tanken är att skapa en vandringslax som återkommer från Östersjön för att lägga nya ägg. För att gynna den biologiska mångfalden så bränns skogen av regelbundet. Vissa fröer kan ligga och vänta på rätt temperaturförhållanden i upp till 100 år. Genom naturvårdsbränningen väcks dessa fröer till liv samtidigt som vissa insekter och svampar är beroende av branden som dels föryngrar skogen och dels skapar döda träd att leva i och av. I nationalparken finns också den enda platsen i Sverige där fyra olika landskap möter varandra på ön Tjuvholmen. Det bästa sättet att uppleva denna plats är egentligen båtvägen. I närheten så finns det möjlighet att hyra kajak eller kanot – men vi tänker att det nog är bra att vara van i så fall eftersom vattnet forsar så kraftfullt!

Vid de gamla brofästena tar vi en välbehövlig fikapaus. Det visar sig vara ett riktigt smultronställe – bokstavligen!

Färnebofjärdens nationalpark, gysinge, mattön, sevedskvarn, vandringsled
Järnvägsbron

Bruksmiljö i Gysinge

Gysinges järnbruk är en av Sveriges bäst bevarade bruksmiljöer. Här var det full fart från 1600-talet till början av 1900-talet. Sen blev det nya tider och snart stod ett elektrostålverk för aktiviteten. Efter ännu nyare tider får vi idag njuta av den välbevarade bruksmiljön med arbetarlängor, kallbadhus, bryggeri, brukshandel och orangeri för att nämna några. Nationalparkens besökscentrum Naturum ligger idag i den gamla stallbyggnaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *