Döda fallets naturreservat

Sveriges största naturkatastrof – Döda fallet

Europa, Norra Sverige, Plåtis, Sverige

Vi befinner oss i Vildhussens land, Hammarstrand. Magnus Huss tog för 100 riksdaler sig an uppgiften att föra timmer oskadat till Sundsvall. För att klara av detta måste han leda om vattnet från den fruktade Storforsen, som slog timret sönder och samman, via en utbyggd bäck som fick agera ny timmerkanal. Många var de som gick emot denna omledning och som upprepade gånger saboterade för Vildhussen. Detta eftersom de försörjde sig på att mot betalning “fånga upp” timret som anlände via Storforsen. Eftersom bygget och fördämningen försenades pga sabotage och att vårfloden ökade vattenvolymen i Ragundasjön så brast fördämningen natten till 7:e juni 1796. 4 timmar senare hade hela Ragundasjön och Storforsen tömts på allt vatten. Den nya, ofärdiga kanalen kom att bli det nya inloppet för Indalsälven. Bönderna nedanför Döda fallet miste både sin jordbruksmark, inkomst genom att samla ihop stockar nedanför fallet och även ett tidigare gott laxfiske. Ungefär ett år efter Döda fallets födelse dog Magnus Huss – enligt sägen av drunkning efter att lokalbefolkningen stulit hans åror och tvingat ut honom på Indalsälven. Katastrofens rättprocess tog 200 år och avslutades så sent som 1975 med domen att ingen fälldes som ansvarig över Sveriges, fortfarande, största (mannaskapade) naturkatastrof.

Hammarstrand, vildhussens land
Hammarstrand med egen “Hollywood” skylt.

Vildhussens anseende varierar från en nytänkande och företagsam man till en galning med storhetsvansinne. En sak är säker; det ena leder alltid till det andra. Tack vare torrläggningen av Ragundasjön kunde geologiprofessorn Gerhard de Geer på slutet av 1800-talet datera den sista istidens slut. Idag kan man ta sig runt i den torrlagda Storforsen med 2 km spångar, trappor och broar. Det finns en extra naturstig med ungefär samma längd att gå för den som vill. Här finns toaletter och ett café. Det blir en fin bensträckare från ett regnigt Östersund mot Höga kusten.

Dessa grythål skapas naturligt när det forsande vattnet rör runt lösa stenar som slipar ner berget.

Döda fallet, naturreservat, vildhussens land, storforsen
En extra slinga att gå för den hurtige; naturstigen.

2 thoughts on “Sveriges största naturkatastrof – Döda fallet

  1. Hej!
    Vackert, känns som att det skulle vara dags för ett besök igen. Senast jag var här var med familjen när vi bodde i Sollefteå slutet av – 60 talet. Minns inte så mycket av det, så nu skulle det vara kul att åka dit igen. Ha en fortsatt trevlig resa.

    1. Ja, det kanske är dags för en roadtrip nu när man ändå inte kan/vill åka utomlands. Finns mycket att se och göra i området! Tack och kul att du delar med dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *