Utsikt från Slåttdalsberget i Skuleskogen

Revanschen på Skuleskogens nationalpark och varning för vackra vyer!

Europa, Norra Sverige, Plåtis, Sverige, Vandring

Mot Slåttdalsskrevan

Efter att ha blivit grymt besvikna på Höga kusten och Skuleberget förra året (och mer eller mindre svurit på att aldrig återkomma) följde vi solen och hamnade helt enkelt här igen. När vi förra året försökte att ta vår stora husbil till Skuleskogens sydentré fick vi vända i en grusbacke som vi inte tog oss uppför. Detta år tog vi revansch med vår plåtis och tog oss ända fram till parkeringen utan större problem. Vi hade föreställt oss att komma fram till någon form av skogsglänta med en liten parkering för husbilar och en något större för personbilar. Gissa om vi blev förvånade när vi innan vi ens nått parkeringarna rullar förbi bilar som parkerat längs vägen och halvvägs ner i dikena. Vi är lite för bortskämda och vana med att resa lågsäsong. Det finns ingen plats för oss att parkera men lyckligtvis ska en plåtisägare strax bege sig och vi väntar ut dennes ruta. Parkerade och klara drar vi iväg på den orangemarkerade Höga kusten-leden mot Slåttdalsskrevan. Ledens underlag varierar från spångar, klapperstenar, rötter och stora stenbumlingar. Tinas korta ben får ofta häva sig uppför stenblock och stora rotsystem. 3 km och 70 minuter senare, efter att ha mött ett 50-tal andra vandrare, står vi nere i den 30 meter djupa och 200 meter långa Slåttdalsskrevan.

Höga kusten leden, Skuleskogen, vandringsled, entré syd, slåttdalsskrevan

Ledbyte

Med ledbyte menar vi inte kroppsleder, även om Tina kanske hade behövt det dagarna därpå, utan vi byter till den blåfärgade leden som tar oss upp på Slåttdalsberget. Vandringen fram till Slåttdalsskrevan var ganska tuff enligt oss. Ofta förstod vi inte varför man spångat vissa sträckor som verkade lättvandrade och varför man inte spångat de sträckor som var mycket ojämna och svåra. Men vilken tur att vi tog av uppför Slåttdalsberget efter att ha sett skrevan och inte bara vände som så många andra. Det var utsikten från toppen som var själva höjdpunkten under hela vandringen. Som pricken över i:et var vi också nästintill ensamma där uppe! Och tack vare denna fantastiska panoramautsikt börjar vi nu att se på Höga kusten med blidare ögon. Kanske blir det kärlek vid tredje ögonkastet?

Höga kusten, Skuleskogen, vandringsled, entré syd, slåttdalsberget
Höga kusten, Skuleskogen, vandringsled, entré syd, slåttdalsberget
Höga kusten, Skuleskogen, vandringsled, entré syd, slåttdalsberget

2 thoughts on “Revanschen på Skuleskogens nationalpark och varning för vackra vyer!

  1. Oj oj vilka vackra vyer. Och tänk vad utsikten gör sig då vädret är vackert.
    Ni får värna om kroppen o vila upp er ordentligt efter alla strapatser ni gör.Sommaren är lång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *