Vandring i Abisko nationalpark

Enkel vandring i Abisko nationalpark – T/R Njakajaure

Europa, Norra Sverige, Plåtis, Sverige, Vandring

Nu ska vi gå Kungsleden! Ja, några kilometer av den åtminstone!

Njakajaure, vandringsled, Abisko nationalpark

Vi gör nog klokast i att hålla oss till lite kortare leder. Led nr. 3 som utgår från Abisko vid naturum är ungefär 5 km lång. Vi kombinerar den leden med nr. 2 och nr. 6. Det tar oss totalt 3 timmar i hyfsat långsamt tempo med 2 långa pauser. HÄR finns information och kartor på pdf. Vandringsled nr.3 fram till sjön Njakajaure är enkel och är flack, spångad där det behövs. Och så mycket olika blommor och växter det finns att vila ögonen på här.

Redan efter en halvtimme är det väl egentligen för tidigt för att fika, men vi kan inte motstå att slå oss ner här en stund. Stunden tar slut när myggorna lokaliserar oss och vi drar vidare längs med älven Abiskojåkka och hittar ett ännu bättre fikaställe som även är helt myggfritt! Vi blir sittande mitt i älven en bra stund och ser hur malmvagnar transporteras fram och tillbaka på järnvägen längre bort.

Istället för att gå tillbaka till parkeringen vid Naturum viker vi av till led nr.2 som tar oss igenom en vacker tunnel med jojk och målningar. Sedan fortsätter vi till den dånande kanjonen i Abiskojåkka som rinner ut i Torneträsk. (Torneträsk är för övrigt Sveriges sjunde största sjö och inte ett träsk) Vi följer kanjonens ström mot Torneträsk och fortsätter på led nr. 6 ner till stranden. När vi njutit tillräckligt av sjön och utsikten mot de snötäckta bergen knallade vi hem till vår underbara lilla plåtis igen som väntade på oss. Turen slutade nog på ungefär 7 km.

Norrland, Njakajaure, vandringsled, Abisko nationalpark, lappland, Torneträsk
Torneträsk

App-tips! Med hjälp av appen Plantnet kan vi identifiera blommor vi inte vet namnet på. Man tar bara ett kort på blomman genom appen och sen kommer flera förslag upp.

3 thoughts on “Enkel vandring i Abisko nationalpark – T/R Njakajaure

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *