Ladtjojaure framför Kebnekaise massivet

Nikkaloukta – Ladtjojaure, vandring i Kebnekaiseland

Europa, Norra Sverige, Plåtis, Sverige, Vandring

Det har sen en ganska lång tid tillbaka varit lite av en dröm för oss båda att gå uppför Kebnekaise. Vi skulle nog klara av det i dagsläget men troligtvis skulle vi inte finna det särskilt njutbart och lidelse är ingenting vi strävar efter. Just nu räcker det gott och väl att gå på platten i Kebnekaiseland och heja på alla andra som kämpar sig uppåt. Väderprognosen har varit riktigt dyster senaste tiden men denna dag lyckades vi hitta ett väderfönster med bara lite regnskurar. Väderstationen ingav också hopp om dagen så vid lunch lämnade vi parkeringen i Nikkaloukta och följde skyltar mot Láddjujávri. Vi ser fram emot de, mer än lagom, 11,8 kilometrarna.

Motorvägen – eller vi menar vandringsleden – är faktiskt riktigt trist att gå. Enkel (och det tackar vi för) men tråkig. Det mest varierande längs leden är vädret som pendlar mellan regn och solsken, ja och alla vandrare vi möter såklart. Den svajande hängbron är ett trevligt avbräck men sedan får man hänga med myggen till kilometer 5 innan man börjar få lite hopp om vyer igen. Där dyker Kebnekaisemassivet upp ovanför fjällbjörkarna, äntligen!

Nikkaloukta, vandring, Ladtjojaure, kebnekaiseland

Vi hade tänkt att det vore en kul grej att äta lunch på Lap Dånalds, Lapplands motsvarighet till Mc Donalds, men ryktet om kvalitén och priserna gjorde att vi drog öronen åt oss. Vi hade turligt nog korvbröd och kokkorv hemma som vi tog med istället. Korven värmde vi och tog med oss både den och spadet i en termos. Väl framme vid fjällsjön Ladtjojaure blev det fest! Vi hann lagom äta upp innan det var dags för nästa regnskur så vi blev inte långvariga. Tidsmässigt tog det oss ganska precis 1 timme och 15 minuter en väg och alltså 2 ½ timme totalt utan paus. Höjdpunkten var såklart utsikten mot Kebnekaisemassivet från vår egna lunchrestaurang vid sjön!

Nikkaloukta, vandring, Ladtjojaure, kebnekaiseland, matsäck
Nikkaloukta, vandring, Ladtjojaure, kebnekaiseland

Om man ska bestiga Kebnekaise så kan man gå till sjön Ladtjojaure och istället för att gå vidare kan man åka båt och spara in 6 km vandring. Det går också att flyga helikopter från Nikkaloukta till Kebnekaises fjällstation för knappt en tusenlapp per person. Helikopterfärden gör att man slipper upp till 19 km vandring, beroende på om man hade valt båttur eller ej. Från fjällstationen återstår 9 km tuff vandring upp till toppen, ja och 9 km tillbaka såklart.

4 thoughts on “Nikkaloukta – Ladtjojaure, vandring i Kebnekaiseland

  1. Vilket härligt korvkort, Bengt du är så lik din pappa, ett jättefint kort. Och det är en komplimang till er båda två. Tina ! Du är söt och fin oxå. Kram till er.

  2. Haha! Läser kommentar från R-M och håller med om bilden-där hade jag också gärna suttit o lunchat! Men gällande likhet med Lennart har jag inte en susning så min kommentar blir att Bengt är skäggig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *