Vandringsleder på Dundret i Gällivare

Dundrande renar på hornhinnan i Gällivare och var får man övernatta med husbil egentligen?

Europa, Husbilspraktika, Norra Sverige, Plåtis, Sverige, Vandring

Camping förbjuden

Vi skumpade uppför den asfalterade men ojämna vägen upp till toppen av berget framåt kvällen och övernattade på en av parkeringarna. Här sitter skyltar om att camping är förbjuden, men efter en tid som husbilsägare lärde vi oss skillnaden mellan att campa och att parkera. I utlandet framgår budskapet oftast tydligare än i Sverige med meningen Campingbeteende förbjudet. Campingbeteende innebär t.ex. att man lagar mat utanför sin husbil eller ställer personliga ägodelar utanför som t.ex. stolar och bord. En annan viktig faktor är att man inte får använda sig av nivåklossar eller stödben eftersom det då räknas som camping – däremot kan man gå runt detta genom att köra upp på t.ex. en sten på platsen för att stå i våg. Allt annat är parkering och alla har rätt till 24 h parkering om ingenting annat anges. Vi var de enda som vågade att sova på just denna parkering med förbudsskylten, resten rullade vidare till en annan utan förbudsskylt trots att samma regler gäller där.

Lågfjället Dundret utanför Gällivare för nog oftare tankarna till skidåkning än till vandring även fast naturreservatet är fantastiskt alla årstider. Sommartid går det fint att njuta av midnattssolen från början av juni till mitten av juli. Vi har haft enorm otur med just midnattssolen – ja, eller egentligen med vädret – så vi har inte hunnit uppleva det ordentligt! Det bästa sättet att uppleva midnattssolen enligt oss är vid havet med fri horisont som vi gjorde på norska Lofoten för många år sedan. Även om det inte är riktigt midnattssolstider är det många som njuter av den ljusa sommarnatten och klockan 03 kommer ett helt gäng som närapå är i extas över dagsljuset.

Dundret, Gällivare, vandringsleder, vandring, utsikt

Från Dundret som ligger ungefär 800 m ö h är utsikten enorm! Fotot ovanför har vi mixtrat lite med så att horisonten fylld med snöiga fjälltoppar ska synas tydligare. De nästan flyter ihop med molnen. Härifrån ser vi bland annat Kebnekaise och de höga topparna i Sarek. En klar dag ser man en elftedel av hela Sveriges yta! Vi var där en hyfsat klar dag och såg långt åt alla håll men det är inte lätt att förmedla en sådan formidabel utsikt med en enkel kamera.

Renar och fällhorn

På fjället får vi sällskap av ett gäng strövrenar, många i singular men det dundrade även förbi ett nästan handfullt gäng i full fart. Det finns gott om vandringsleder och vi börjar med att gå till toppstugan som är högsta punkten på Dundret. Hit är leden bred, jämn och grusad. Längs leden finner vi små budskap eller uppmaningar som att skratta, dansa som en björn eller att leta efter något gult i landskapet. Sedan viker vi av mot västsidan av fjället där vi springer på flera fällhorn. Vissa är skruttiga och verkar ha legat sedan föregående år men vi hittar två som är rena och fina som vi tar med oss som minne. De får pryda en vägg i vårt framtida hus. 3 timmar senare och 2 renhorn rikare är vi tillbaka på den fulla parkeringen. Av blickarna gissar vi att många nu gav sig iväg på jakt efter fällhorn dom också.

Dundret, Gällivare, vandringsleder, vandring, renhorn

2 thoughts on “Dundrande renar på hornhinnan i Gällivare och var får man övernatta med husbil egentligen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *