Akkats kraftstation vid Jokkmokk

Underbar fricamping vid Jokkmokk och samiskt nationalmuseum

Europa, Norra Sverige, Plåtis, Sverige

Sol! Vi har nästan glömt hur härligt det är med sol och 20 grader. Vädret har verkligen inte varit alls skrytsamt i Norrbotten och Lappland de sista veckorna. Så gissa om vi skulle njuta av det vackra vädret! Vi hittar en plats intill Lilla Luleälven som finns med i vår app Park4Night. Akkats kraftstation är utsmyckad med målningar inspirerat av samekulturen, som för att bedöva samvetet av att kontrollera deras natur. Där svänger vi av mot Mattisudden och åker grusväg i 4 km för att sedan hamna här. I ett avlägset paradis för oss som har hemmet med oss. Vi passar på att tvätta upp lite kläder med hjälp av älvens vatten och vår ihopfällbara hink. Vi som alltid har förespråkat tvättmaskiner framför handtvätt har fått tänka om under vår resa genom Sverige. Nu får det lov att duga liksom, det är bara att anpassa sig. Hellre tvättar vi förhand än ligger på camping för att få tvätta i någon sunkig tvättmaskin från början av 90-talet. Här kommer vi ifatt med vardagen lite. Tvättar kläder, badar, får lite solrosa kinder, läser böcker, friserar ansikte och nacke. Och så får vi lite lagom många myggbett. Efter 3 dagars semester rullar vi vidare till Jokkmokk.

Ájtte

Ett fantastiskt museum som endast kostar 90 sek att besöka. Vi lär oss lite om det mesta kring den samiska kulturen. Vi får se olika folkdräkter, den nedan är Jokkmokks egna. De olika hantverken är underbara, vi får se allt från kåsor i silver till smycken i ren(a) naturmaterial. På museet kan barnen roa sig med jojktävling och marknadstorg. Vi stiger in i en form av simulator som visar oss världsarvet Laponias höjdpunkter. Perfekt, vi som knappt har fått uppleva det. Vi lär oss spåra fjällvärldens tassavtryck. Dessutom gissar vi bajs och var faktiskt riktigt duktiga på det – om nu det är en form av merit? Ett jätte fint museum att besöka där man verkligen lyckats kombinera allvar och lättja. För den som blir hungrig (och har råd) finns en restaurang i samma hus med norrländska smaker.

Ájtte, samiskt nationalmuseum i Jokkmokk
Ájtte, samiskt nationalmuseum i Jokkmokk

Just nu kan vi inte riktigt bestämma oss för vilket håll vi ska peka mössan åt. Vi vill så gärna vara kvar här i Norrland eftersom det finns så mycket att se och göra. Men…nu är vi faktiskt riktigt trötta på dåliga vägar, mygg, kyla och regn.

2 thoughts on “Underbar fricamping vid Jokkmokk och samiskt nationalmuseum

  1. Hur vågar du ge Bengt förtroendet m klippmaskinen?! Jag hade aldrig vågat be Mikael, gah!!!
    Bengt blev fin utan skägg 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *