Lappstaden i Arvidsjaur

Lappstaden i Arvidsjaur

Europa, Norra Sverige, Plåtis, Sverige

En av Lapplands fyra första kyrkor byggdes just här i Arvidsjaur år 1607. Samerna skulle minsann kristnas. Inte för att någon präst var orolig över deras stackars själar som skulle hamna i helvetet. Nej, utan för att staten skulle kunna erövra Lappland och kräva samerna på skattepengar. Kyrkplikten tvingade samerna att lämna sina renhjordar under kyrkohelgerna och de som motsatte sig den kristna tron eller uteblev straffades med böter, fängelse eller till och med dödsstraff. Kronan godkände (såg till) att marknader hölls i kyrkstaden och självklart var de också reglerade. Gudbevars att urfolket klarat sig så länge dessförinnan utan ett kontrollerande överhuvud!
HÄR går det bra att fördjupa sina kunskaper kring ämnet.

Lappstaden är unik i sitt slag med de välbevarade skogssamernas karaktäristiska kåtor. Bostäderna fylldes av samer som kom långväga inför kristna helgdagar. Idag fungerar kyrkstaden både som ett byggnadsminne och ett levande museum eftersom det fortfarande används vid högtider. Rennäringen i Arvidsjaur kommun omfattar ca 10,000 renar uppdelat på de tre skogssamebyarna Västra Kikkejaure, Östra Kikkejaur och Mausjaur. Umesamiskan som talas i området behärskas av ungefär 100 personer. I samernas traditionella bosättningsområde, Sápmi, finns ca 100,000 personer. 25,000-30,000 bor i Sverige och 10% av de svenska samerna livnär sig på sin renskötsel. De äldsta spåren av skogssamisk tamrenskötsel i Skandinavien är från omkring 500-talet. I Sibirien visar fynd på att man bedrivit tamrenskötsel i mer än 2000 år.

4 st. Så många gånger åker vi igenom Arvidsjaur. 2 st. Det är så många stenskott vi fick på vägen från Jokkmokk. Vi googlade fram ett glasmästeri och åkte till den angivna adressen. Väl där sitter en lapp på dörren med en ny adress, på andra sidan staden. Vi åker hela vägen tillbaka och till den nya adressen. De håller bara på med vanliga fönster och inte bilglas utan hänvisar oss till ett företag som låg granne med adressen vi var till först. Väl där har stenskottskillen semester och vi rekommenderas att åka till närmsta större stad. 15 st. Det är antal mil till närmsta större stad – vilket är fullständigt normalt i Norrland. Vi ringer och pratar med ett företag och blir avrådda från att åka dit. Stenskotten tog så perfekt i ytterkanten av rutan att det inte går att behandla. Bara att vänta tills rutan spricker och byta hela. För fjärde gången åker vi igenom Arvidsjaur och vidare mot Arjeplog. Där ska visst vara vackert, vi har också tänkt att fiska lite. 0 st. Det är antalet timmar med sol vi fått uppleva de senaste dagarna. Hepp, hepp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *