Svedbovallen i Hälsingland

Den levande fäboden Svedbovallen

Europa, Norra Sverige, Plåtis, Sverige

Utanför Järvsö ligger fäboden Svedbovallen. En fantastiskt liten idyll som fortfarande hålls igång, om än i mindre format just detta år pga pandemin. Ett vanligt år betar här hela gårdens besättning med getter, men i år består paradistruppen av 8 killingar och 18 vuxna getter som inte bidrar till osttillverkningen. Övriga getter finns kvar på hemgårdens betesmarker där man också valt att behålla ostproduktionen i år. De olika getostarna finns lyckligtvis att handla i fäbodvallens lilla café ändå! Vi blir förvånade över antalet besökare här trots de 20 reseminutrarna det tog oss att åka från Järvsö. Platser får inte ligga för avlägset, folk har ju liksom varken tid eller ork till sådana utflykter. Känns så skönt att vi har bägge! Den sista kilometern är grusväg med egentligen bara en plats att mötas på. Och vi har en himla tur som bara får backa ett tiotal meter vid ett tillfälle och sedan möter en bil strax framme vid fäbodvallen som får backa en liknande sträcka. Har man en större husbil så går det att parkera i en vägficka precis innan man svänger av från asfaltsvägen och gå den sista biten in. Det är ju ändå bara 1 km vi pratar om.

Getkoma – ett nytt uttryck?

Efter att vi sett oss omkring beställer vi en osttallrik och en ostkaka med sylt & grädde. Närproducerat! Det blir vår första getostlunch nånsin. Bengt gillar alla olika ostar skarpt, den andre i sällskapet har lite svårt för just getost men tycker det smakar helt okej. Ja, alla utom en som hon knappt får ner och sen nästan upp igen. Och sen var det liksom kört. Gissa om vi blev förvånade att ostkakan inte alls var som den vi är vana vid… Hälsingeostkakan är inte i närheten av den småländska mjuk-fluffigt-mandelsöta kakan. Våra tankar förs till tunt skivad, ljummen halloumi. Typ. Synd att vi inte gillar halloumi bara! Lite för gummiaktigt för oss och vi håller oss nog till den småländska ostkakan i framtiden. Under tiden vi ätit uppmärksammade vi att vår husbil var omringad av människor. Väl tillbaka vid den så förstår vi varför. Runt oss har killingarna och några vuxna getter bestämt sig för att slå läger. Resten av besöket umgås vi med de sociala killingarna. Man kan väl säga att vi haft en gettemysig dag!
Klicka HÄR för att komma till Svedbovallens hemsida för mer information.

4 thoughts on “Den levande fäboden Svedbovallen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *