solpanel, carthago van 640 LE charming GT

Nu är vi självförsörjande på el!

Husbilspraktika, Plåtis

ÄNTLIGEN har vi nått målet att vara självförsörjande på el. Det har ökat vår frihet enormt mycket. Från att ha tittat på batteriernas spänning sjuttioelva gånger om dagen har vi nu nästan glömt att vi har batterier i bilen. Det bara funkar. Så jäkla skönt!

Nu är det 8 veckor sedan vi stod på landström. Inte en enda dag har vi varit oroliga för att batterikapaciteten ska räcka till. Inte en enda gång har vi fått överväga om vi verkligen behöver ladda t.ex. dator eller telefon. Inte en enda gång har vi suttit i mörker för att sänka förbrukningen av el. Dessa tre situationer hörde till vår vardag förut. Nu glömmer vi till och med att invertern är på och vi glömmer att släcka lampor ibland. Spela roll, det verkar aldrig kunna ta slut på ström! Vårt kompressorkylskåp fungerar mycket bättre än tidigare, den går mindre men är kallare. Toaletten spolar hela vägen runt nu istället för att bara spola i bakre kanten. Det blev en succé att installera litiumbatterier i plåtisen!

Vår plåtis är utrustad med 2 st 96 Ah litium batterier med inbyggt BMS. Batteriövervakningssystemet kan man säga är en typ av hälsocoach för batterierna som ser till att de alltid är balanserade och varken underbelastas eller överbelastas. Via bluetooth och en tillhörande app på telefonen kan vi övervaka spänning, laddning och urladdning med ett enkelt knapptryck. Vi har kompletterat med en smart MPPT regulator så att vi också kan utnyttja energin från solpanelerna maximalt, då pratar vi om upp emot 30% högre effekt jämfört med en osmart regulator. Vi märker stor skillnad då vi tidigare hade en sämre regulator. Nu lagrar vi energi även under en mulen dag, inte några större mängder men..många bäckar små. På taket sitter 2 st 100 w solceller. För att kunna använda oss av vår lagrade energi har vi en inverter som omvandlar 12 V till 220 V och klarar 800 w. Att vi valde just 800 w beror på att vi vill ha möjligheten att kunna använda t.ex. en stavmixer eller hårfön. Om man bara ska ladda telefoner t.ex. så räcker det med en klenare inverter på 150 w. Såhär i efterhand gissar vi på att vi hade klarat oss med ett litiumbatteri – men om det är dåligt väder i någon vecka och vi inte förflyttar oss – eller rent av under vinterhalvåret när solen inte står lika högt på himlen – så tror vi ändå att det är bra att vi satte in två. Hur laddningen fungerar under vintern återstår att se.

4 thoughts on “Nu är vi självförsörjande på el!

 1. Hej kära ungdomar!
  Äyfiken på att veta vad de där Litium batterierna kostar, och vad kostar en smart MPPT regulator? Ska man ha också en speciell laddare? Och slutligen, var köpte ni dessa grejor?
  Tack för svaret och tack för bra blogg.
  Mvh, Noam och Susanne!

 2. Hej på er och tack! Vi köpte regulatorn 250 duo digital av märket Votronic på Sunlux.se för 1799:- Litiumbatterierna Endurance ELB12-96 köpte vi via batteribolaget.se för 9750:-/st. Vi lyckades pressa ner priset genom att de matchade ett lägre pris hos en annan återförsäljare. Det är bra att köpa batteri med inbyggd värme! Angående laddare så är det viktigt att alla delar i kedjan kan samarbeta med varandra. Batteri, elcentral (EBL), regulator och solceller. Vår plåtis har en ny EBL som kan kopplas mot både gel och syra. Vi fick information om att vi kunde koppla litium till syra-läget på just vår EBL. Äldre modeller och hemmabyggen behöver troligen köpa en speciell laddare. Vi fick ovärderlig hjälp och stöd från företagen Avimex (där vi köpte solpanel) och Sunlux över telefon. Lycka till 🙂

 3. Hej
  Lite nyfiken på hur många amp era 2 solpaneler ger vi soligt väder ?
  Mvh Peter Bengtsson

  1. Tjena Peter! Laddningen brukar ligga mellan 10-12 amp. Enstaka ggr upp mot 16. Även om det är helt mulet har vi tagit emot upp mot 3 amp. Hör av dig igen om det är nåt annat du undrar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *