Fricamping fårö

Att resa med husbil i Sverige utan att betala för service och övernattning – går det?

Europa, Husbilspraktika, Plåtis, Sverige

Vi har bott mobilt sedan 2 år och har mer erfarenhet av att resa med husbil i Spanien och Portugal än i Sverige. Både Spanien och Portugal kan man utforska utan att betala för sig, även om det är svårare utmed kusterna att hitta gratis ställplatser med service inkluderat än i inlanden. Så länge man som vi är självförsörjande på el och inte har behov av landström så behöver man inte betala för sig alls! I år har vi hittills kört 5600 km i Sverige och börjar att få bra kläm på vårt egna land också. Så hur husbilsvänligt är Sverige egentligen? Idag delar vi med oss av våra tankar kring det. Vi är av den sortens husbilister som tycker det är dumt att först köpa en dyr husbil för att få alla bekvämligheter och sedan betala för att få samma service IGEN som man dessutom måste dela med en hel camping eller ställplats. Att resa på detta sätt kräver nog mer planering jämfört med att ta in på camping. På en camping har man tillgång till toalett, dusch, dricksvatten, latrintömning och tömning av gråvatten. Enligt vårt sätt att resa måste vi planera efter var det finns latrintömning – som ofta är mest kritiskt eftersom vi bara har en toalettkassett. Vi kan inte bara styra mot t.ex. Stekenjokk utan att ha tömt och fyllt tankarna innan. Campingar finns det ju ganska ofta men eftersom vi vill hålla nere kostnaderna så vill vi utnyttja möjligheten att inte betala för service. Sen blir det ju såklart extra viktigt för oss att hushålla med alla tankarna och dricksvatten så att vi kan vara ifrån civilisationen så länge som möjligt.

Under 6 veckor har vi inte behövt betala för en enda övernattning och vi har som längst stått 3 nätter på en och samma plats. Vi har inte betalat för service såsom att fylla på färskvattentanken, tömma gråvattentanken och tömma toalettkassetten. Så var har vi skött sådana praktiska ting? Vi har hittills i år inte stött på en enda gratis ställplats som erbjuder någon fri service – vilket är väldigt vanligt i både Portugal och Spanien. På Gotland använde vi en gratis servicestation för husbilar nära färjeläget. I Funäsdalen hittade vi en nybyggd och gratis servicestation tidigare i år.

Att tömma och fylla tankarna och att bli av med soporna

 • Trafikverkets rastplatser – vissa av Trafikverkets rastplatser erbjuder latrintömning och dricksvatten. Servicen är alltid gratis och det finns i regel alltid sopkärl på dessa rastplatser. På deras hemsida finns en karta på var rastplatserna finns, klicka HÄR för att komma dit. Sopkärl är en ovanlig syn i Sverige jämfört med andra länder och ibland kan vi ha hunnit samla på oss flera påsar innan vi hittar ett kärl att tömma soporna i så det gäller att passa på när man väl hittar en!
 • Bemannade bensinstationer – brukar ofta ha ett litet servicebås för luft och vatten. På varenda mack som vi frågat säger de att det är samma dricksvatten som de har inne i vattenkranarna. Det har alltid funkat fint för oss att fylla på både färskvattentank och vattenflaskor. Som tack brukar vi tanka en skvätt diesel.
 • I fjällvärlden? På STF’s vandrarhem eller fjällstationer går det bra att fylla dricksvatten i flaskor. Och om man är ute på tur gör man rätt i att fylla på sina vattenflaskor med iskallt och kristallklart fjällvatten från ett rinnande vattendrag.
 • Gråvattentömning – ett omdiskuterat ämne. För att tömma gråvattnet i Sverige måste man åka in på en ställplats eller camping och betala för sig. Eller så väljer man att inte använda kemikalier i gråvattentanken och att använda märken av tvål, diskmedel etc. som är snälla mot miljön. (Som t.ex. Sjö&hav som vi nämner en bit längre ned) Om man ska tömma ut sitt gråvatten i naturen så ska man tänka på att göra det långt ifrån ett vattendrag och aldrig i diken. Hellre ska man tömma gråvattentanken över en beväxt yta som gräs/ogräs eller över grus så att gråvattnet silas och renas i marken. Om det är dags att tvätta husbilen brukar vi passa på att tömma gråvattentanken under tiden vi tvättar den i en gör-det-själv-tvätt.

Att tvätta kläder

Om man bara är ute och rullar i ett par veckor så behöver man säkert inte fundera på det här med att tvätta kläder. Vi som är ute längre behöver däremot det. Med hjälp av vattendrag och sjöar har vi handtvättat ett urval av vår smutstvätt. I Spanien och Portugal är vi bortskämda med tvättmaskiner på bensinstationer, matbutiker som t.ex. Intermarché och tvättomater i byar och städer. Dessa kostar såklart en slant. I Sverige fick vi välja mellan handtvätt eller camping och vi väljer det förstnämnda. Vi försöker att vara så snälla vi kan mot naturen. Antingen tömmer vi det använda vattnet med tvättmedel i gråvattentanken för senare tömning på anvisad plats eller så tömmer vi över grus eller beväxt mark och aldrig direkt intill vatten eller i vatten. Företaget Sjö&hav har bra produkter som är snälla mot miljön. Klicka HÄR för att komma till deras hemsida där man kan läsa mer om produkterna och även beställa.

Att tvätta husbilen

Detta är inte heller någonting som man fokuserar på att få gjort om man endast reser ett par veckor med husbilen. Det är då smidigast att tvätta när man kommit hem igen. Vi som ständigt är på rull får lov att tvätta husbilen där det finns möjlighet. I hela Europa finns det gör-det-själv-biltvättar och Sverige är inget undantag. Det finns lite olika höjdbegränsningar men de allra flesta brukar ha en plats utan tak, vissa har till och med en liten ställning man kan gå upp på om man har en hög husbil eller om man vill tvätta taket.

Att fricampa (eller övernatta gratis)

Att inte betala för boende varenda natt gör det möjligt för oss att fortsätta med denna livsstil längre. Och det vill vi ju kunna göra såklart! Så hur tänker vi när vi ska hitta en plats att övernatta på? Om det är skyltat med camping förbjuden på en plats innebär det inte att man inte får övernatta där. Däremot är campingbeteende förbjudet, såsom att plocka fram möbler, dra ut markis och laga mat ute. Vissa platser har nolltolerans mot husbilar och skyltar med husbil/fritidsfordon förbjudet och där får man däremot inte övernatta alls.

 • Badplatser – kan vara perfekta platser att övernatta vid. Särskilt när det inte riktigt är badsäsong står badplatserna ofta tomma. Även om det är högsäsong kan man se till att anlända framåt kvällen och sedan åka nästa förmiddag om det finns begränsat med plats att stå på. Om det däremot är en badplats med stora ytor att parkera på så passar vi gärna på att stanna kvar lite extra för att kunna njuta av sol och bad. Om man är smidig och inte drar ut markis, stolar och grill så är det ingen som störs av ens närvaro så att inga förbudsskyltar riskerar att sättas upp i framtiden.
 • Parkeringar vid sevärdheter – är ofta väl tilltagna. En fördel är såklart att man har besökt eller ska besöka sevärdheten i sig, då brukar ingen ha något emot att husbilister övernattar. Som t.ex. när vi skulle besöka Hälsingegårdar och inte hittade någon annan plats att övernatta på så låg vi kvar på gårdarnas stora parkeringar.
 • 24 h parkeringar – fungerar som nödlösning att övernatta på. Så länge man inte drar ut möbler, markis eller lagar mat ute så kan ingen hindra en från att parkera i upp till 24 timmar. Vi har t.ex. övernattat vid köpcentrum, matbutiker och IKEA.
 • Gratis ställplatser – finns det inte många av i Sverige men vissa platser finns de på. Som t.ex. Ljusdal där vi övernattade gratis på en av deras två husbilsplatser. Ljusdal bjuder till och med på gratis el! En annan plats vi övernattat på under sommaren är Biltemas husbilsparkering i Borlänge. Där bjuder de till och med på morgonkaffe om man går in och presenterar sig som gratis övernattande husbilist. Ingen övrig service än morgonkaffe dock. Ställplatser hittar vi i appen CamperContact, som även fungerar i övriga Europa.
 • Rastplatser – är i regel ingen höjdare att övernatta på. Trafikverket är tydliga med att deras rastplatser endast är till för vila och inte övernattning. På många platser finns det däremot naturrastplatser som kan vara riktigt trevliga att fricampa på, särskilt de som ligger längs vägar som inte är så trafikerade som t.ex. vägen mot Nikkaloukta eller Riksgränsen.
 • Nationalparker och naturreservat – vid entrén till de allra flesta nationalparker och naturreservat finns det parkeringar som man kan övernatta på. Vissa har till och med specifika platser avsedda endast för husbilar. Det är toppen när vandringslederna startar i princip utanför dörren!
 • Skidanläggningar, utsiktsplatser och lågfjäll – här har vi spenderat många nätter under vår resa genom Sverige. Lågfjäll som t.ex. Dundret i Gällivare och Galtispouda i Arjeplog har bilväg hela vägen upp till toppen med parkeringar, vandringsleder och, ja såklart, utsikt. Skidanläggningar står tomma på sommaren och många har bilväg upp till toppen där man kan övernatta.
 • Park4night – är den perfekta hjälpredan när vi är på platser vi inte känner så väl eller när vi inte orkar att leta efter t.ex. badplatser och naturrastplatser på kartor. Tyskar tycks vara de som byggt upp större delen av databasen med platser att fricampa på. Vissa är bra och vissa är dåliga, vi försöker gå efter recensioner och foton när vi väljer ut en plats via denna app. Om vi är osäkra dubbelkollar vi med en karta på internet med satellitbild, då brukar man få en ganska god bild av den omgivande miljön. Appen täcker platser i, vad vi förstår, hela Europa.

Ett urval av platser som vi fricampat på under sommaren

6 thoughts on “Att resa med husbil i Sverige utan att betala för service och övernattning – går det?

 1. Det här förstärker än mer bilden av husbilsägare som både ska kakan och äta den. Klaga inte på att ni måste betala för viss service. Och kom ihåg att vi har möjlighet att vara ute i naturen genom allemansrätten! Det har man inte utomlands.

  1. Med tanke på din reaktion så står vi nog i olika läger. Vi klagar inte på att behöva betala för service men däremot undviker vi det eftersom vi lagt så mycket pengar på att köpa kakan. Vi vill inte köpa kakan igen och igen och igen. Husbilslivet är som bäst, enligt oss, när vi slipper betala för övernattning och service eftersom det då innebär att vi kan resa under en längre tid. Ju mindre utgifter desto mer resande. Vad gäller allemansrätten är den ju inte helt unik för Sverige även om namnet är det. Eftersom vi inte lämnar några spår efter oss anser vi att vi nyttjar allemansrätten och inte utnyttjar den. Även utomlands går det bra att fricampa i naturen och eftersom vi gillar skog, berg och vatten framför betong och folksamlingar väljer vi det så ofta vi kan. Skönt att man kan just det – välja!

   1. Precis! Man väljer kostnadsfria alternativ, men för den skull har Ni ju inte menat att ställplatser som kostar att stå på, borde vara gratis! Vi har kort bil och sover på alla möjliga ställen där det är tillåtet, men aldrig nånsin på ställplats. Vi vill vara ensamma, helt enkelt.
    Har just funnit Er blogg, med sååå mycket att läsa!! Roligt, intressant, inspirerande.

    1. Absolut, vi är på samma våglängd! 🙂 När vi är på nya platser eller när det blir kolsvart ute på natten så kan vi tycka att det känns skönt med någon granne just för tryggheten – annars står vi gärna helt ensamma vi också. Vi gillar den där friheten att kunna näcka under uteduschen och bete sig utan att någon störs, hehe. Och tystnaden! Men tryggheten nattetid kommer väl med tiden den också! Kul att du hittat hit och trivs. Tack för en fin kommentar!!

 2. Här på Gotland finns det gott om fina ställen att fricampa på, en del av tjusningen med husbil. Tyvärr så är det en del gnäll i media. Vi har övernattat på ett flertal kyrkoparkeringar på fastlandet.

  1. Det håller vi absolut med om! Mycket mer möjlighet till fricamping på Gotland än vi minns sedan förra året. Vid kyrkor parkerar vi också emellanåt, det har aldrig varit något problem – förutom med hjärnspöken då 🙂 Gnället i media baseras nog på de husbilister som missbrukar möjligheten till fricamping men majoriteten tror vi sköter sig. Vi brukar reagera på mycket nedskräpning på platser som också används av folk som tältar. Där brukar det finnas både det ena och det andra i buskagen..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *