Ekstakusten, Gotland

Ekstakusten och Koviks fiskeläge

Europa, Gotland, Plåtis, Sverige

Den berömda Ekstakusten

En av Gotlands vackraste kuststräckor måste väl ändå vara Ekstakusten? Mjuk och böljande en solig dag såväl som dramatisk under dåliga väderförhållanden. Utsikten mot Lilla och Stora Karlsö ingår. Och vilken solnedgång vi bjöds på under en av kvällarna vi övernattade här! Längs kusten finns flera möjligheter till fricamping. Själva hittade vi en toppenfin glänta längst söderut med får som betade runt omkring oss. Som vanligt på Gotland gäller det att tänka på terrängkörningslagen och parkera på rätt och anvisade platser!

Koviks fiskeläge

En av fiskelägets rariteter är bulboden med flistak till vänster nedan.

Koviks fiskeläge, sanda

Efter att ha rest runt på Gotland många gånger vågar vi nog påstå att detta är Gotlands vackraste fiskeläge! Mittemellan Västergarn och Klintehamn har man satsat på att skapa ett fiskelägemuseum genom att flytta eller rekonstruera olika sorters fiskebodar. Det har blivit en fin samling om 20 fiskebodar, 14 båtar och över 700 föremål. Ett fantastiskt kulturarv med anor ända till vikingatiden – och SÅ vackert dessutom! De första fyrarna kom inte förrän under 1800-talet men även dessförinnan behövde fiskare såklart vägledning efter mörkrets inbrott. Med hjälp av långa vipparmar (se bild nedan till vänster) utrustade med en järnkorg placerades brinnande vedträn däri för att guida fiskare rätt in i hamnen. Detta viktiga arbete sköttes av pensionerade fiskare som betalades med strömming.

Strömmingsgarnet (se bild ovan till vänster) tillverkades av 1 ½ mil lång spunnen lintråd som bands upp i 34,000 knutar. Bark blev till flöten och genomborrade stenar blev till sänken. Det tog hela vintern att göra ett strömmingsgarn.

Koviks fiskeläge, Sanda

Koviks fiskekapell

Fisket förr var hårt och tufft, många var de män som aldrig återsåg sina familjer. Detta kapell intill fiskeläget är byggt till minne av dom! En fiskare behövde ha stor kunskap av väder, strömmar och vind och han hade stor nytta av att tolka fåglarnas beteende. Särskilt olycksdrabbade var fisketurerna under vintern. För att fiska torsk på djupet under vintern så behövde fiskarna ro sig flera timmar bort från land. Långreven lades i och sedan dröjde flera timmars väntan innan de kunde tas upp igen. Under alla dessa timmar, med de lätta och öppna båtarna på öppet hav, var risken stor att förolyckas.

1 thought on “Ekstakusten och Koviks fiskeläge

  1. Jag tänker att det var tufft att vara åretruntboende på en ö under vinterhalvåret. Medans de under sommaren kunde njuta och vila upp sig inför nya hårda tag igen. Man lär sig älska och hata väder och vind, kanske lite mer än på fastlandet. Tack för ny kunskap om deras leverne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *