Gålrum gravfält, gotland

Öjamadonnan, Ardre bildsten, Gålrums gravfält och Gammelgarns kastal – några av Gotlands sevärdheter.

Europa, Gotland, Plåtis, Sverige

Öja kyrka

Förra året betydde inte Öja kyrka någonting för oss. Vi hajade aldrig till eller funderade på att svänga in till kyrkan strax norr om Burgsvik. Ett av de första stoppen vi gjorde i norra Spanien under förra årets övervintringsresa var vid helgedomen Santuario de Torrecuidad. Just där öppnades våra ögon för Gotlands Öjamadonna då vi hittade henne i den stora samlingen av madonnor i den spanska helgedomen. Där fanns hon avbildad och är hittills den enda svenska madonnan i Spanien så vitt vi vet. Därför kändes det självklart att nu stanna till vid hennes kyrka och träffa madonnan i egen hög person.

Det kända triumfkrucifixet i Öja kyrka kom hit av en händelse. Egentligen skulle det ha hamnat i en rysk-ortodox kyrka men under frakten förliste skeppet nära Gotland. Allting övergavs och öborna räddade det vackra konstverket och behöll det helt enkelt. Motiven visar hur Adam och Eva föll för frestelsen och fördrevs ur Edens lustgård.

Läs om vårt möte med Öjamadonnan i Spanien

Gålrum gravfält

Nära Ljugarn ligger detta gravfält precis intill vägen med stor parkering. Här finns över hundra fornlämningar från brons- och järnåldern i form av rösen, skeppssättningar och resta stenar.

Ardre bildsten

Ardre bildsten är en av tio run- och bildstenar som hör till samlingen Ardrestenarna. Just denna bildsten nedan, Volundstenen, är den mest kända av dessa och eftersom originalet finns på historiska museet i Stockholm finns en kopia rest i Ardre. Ardrestenarna är skapade mellan åren 700-1000 men hittades först i början av 1900-talet under golvet i Ardre kyrka. Vår teori är att de gömdes där av kyrkans folk eftersom människorna skulle förkristnas och inte fick behålla sin asatro och den fornnordiska mytologin. Ardre kyrka byggdes på 1200-talet och tack vare att de gömde stenarna är de fortfarande idag så välbehållna. Inget ont som inte för något gott med sig – som vanligt!

Ardre bildsten, gotland

Gammelgarns kyrka

När vi ändå passerade Gammelgarn tog vi en bensträckare vid kyrkan. Här står en av Gotlands mest välbevarade kastaler. Den användes som vakttorn och försvarsverk. Idag är kastalen från 1100-talet renoverad och öppen för besökare sommartid.

Gammelgarns kyrka, kastell

1 thought on “Öjamadonnan, Ardre bildsten, Gålrums gravfält och Gammelgarns kastal – några av Gotlands sevärdheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *