Garpedansberget i Gamleby

En “trollsk” skulpturpark i Gamleby

Europa, Plåtis, Södra Sverige, Sverige

8 år sedan förra besöket återförenas Tina med Gamlebys bergstroll. Och fortfarande är känslan densamma. Det är så mysigt att smyga runt på stigarna uppför Garpedansberget och upptäcka det ena trollet efter det andra! Det finns inte mindre än 87 skulpturer att upptäcka i form av troll, nymfer, tomtar, lindormar, älvor och drakar. Figurerna är baserade på lokala sägner som jätten Garpe. Var och en är skapad av den polske konstnären Jan Pol. Det är något av en utmaning att upptäcka alla skulpturer som ibland smälter ihop med naturen. För att hitta fler figurer kan man ta hjälp av de man redan upptäckt. Ofta pekar eller tittar de på ytterligare en skulptur. Och ibland finns det ansikten på både fram- och baksidan på samma troll!

Garpedansberget, Trollskogen, Gamleby, skulpturpark
Garpedansberget, Trollskogen, Gamleby, skulpturpark
Garpedansberget, Trollskogen, Gamleby, skulpturpark

Jätten Garpe – vem var han?

Gamlebys egna jätte var en kärlekskrank man på jakt efter en fru.
I Gamleby fanns inga jätteflickor (som det för övrigt var stor brist på) men för att beskydda byn från jättens vrede skapade byborna en falsk jätteflicka. Garpe svalde betet med hull och hår och efter att ha överlevt ett dopp i Gamlebyviken utmanades han att äta 300 limpor fullproppade med jäst. Först reagerade jätten på att bli berusad av all jäst och härifrån kommer namnet på Gamlebys berg; Garpedansberget. Den berusade jätten började dansa innan han plötsligt föll ihop och magen sprack. Byborna kände sig lättade när den ilskne jätten dog. Efter sin död fortsatte Garpe att jäsa. Sen en dag efter 6 år, 6 månader och 6 dagar slutade jätten att jäsa och förstenades.

Gamlebyviken, utsikt från Garpedansberget
Väl på toppen kan man njuta av en vacker utsikt över Gamlebyviken.

Läs om när vi besökte Umedalens skulpturpark förra sommaren!

2 thoughts on “En “trollsk” skulpturpark i Gamleby

  1. Intressant skulpturpark där! Vi har besökt Kvartorpshögen i Kumla och Pilane på Tjörn i år. Inträde på sistnämnda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *