Vanlife på hösten

Första vintern i Sverige på 3 år!

Okategoriserat

Vilken märklig mening att skriva. Men så blev det! Covid-19 fick oss att trycka gasen i botten och sikta norrut när pandemin bröt ut i mars. Vi vet att vissa husbilister stannade kvar på den iberiska halvön med tron att det skulle gå att “vänta ut” Coronaviruset. Vi var inte en av dom. Vi är inte heller en av dom som nu beger sig söderut mot Spanien och Portugal för en övervintring under pågående pandemi. Och här är våra anledningar:

 • Vi vill se och uppleva saker, röra oss fritt och kommunicera med lokalbefolkningen. Något som pandemin förhindrar just nu. Fricamping och kommunala ställplatser står för alla våra övernattningar. Restriktioner pga pandemin begränsar möjligheterna att fricampa eftersom förbudsskyltar sätts upp för att kontrollera smittspridning och för att få bättre koll på turismen. Vi vill inte lägga flera tusen på camping varje månad. Och inte är vi intresserade av att skaffa oss en modern munskyddssolbränna heller – skämt åsido såklart.
 • Att bo i en plåtis är underbart – sommartid! Om vi behöver rusa tillbaka till Sverige under vintern som vi gjorde i våras så har vi ingenstans att bo förutom i plåtisen. Och den är inte isolerad för att klara svensk vinter. Och inte vill vi trängas i plåtisen när det är snö, slask och kallt ute heller.
 • Vi vill heller inte hamna i en situation där någon av oss (eller båda) blir sjuka och inte varken förstår språket eller kan göra oss förstådda. Vi vill inte prioriteras varken först eller sist i vården för att vi är turister och vi vill inte riskera att stå oförsäkrade pga att avrådan från icke-nödvändiga utlandsresor införs igen. Det tror vi att den gör.

Därför tog vi beslutet att hyra ett hus över vintern – här i Sverige! Ett hus som ligger på landet men har nära till allt. Ett varmt och rymligt hus som varken lutar eller rullar. Med ett badrum som är lika stort som hela vår plåtis! Hur konstigt det känns? Konstigt!!! Vi hade enormt flyt och lyckades med hjälp av mun-till-mun-metoden att få tag i, inte bara ett möblerat hus utan också, ett par fantastiska hyresvärdar. I vinter ska vi fokusera på:

 • Att förbättra vår hälsa ur ett helhetsperspektiv.
 • Att njuta av att spola toaletten efter varje besök.
 • Att utnyttja ett riktigt kök genom att laga krånglig och kletig mat, baka bröd och godsaker och att sedan slippa handdiska!
 • Att lära oss spanska.

Det hade varit SÅ mycket enklare (just nu) att bara sätta på skygglappar och dra söderut. Då hade vi sluppit att jaga boende för vintern. Vi hade sparat hyrespengarna som måste ut varje månad och dessutom ytterligare pengar för att vinterförvara plåtisen. Men vi vill inte hamna i en situation där vi tappar kontrollen över allting igen. Nu har vi tagit kommandot över vår närmsta framtid istället för att hela tiden oroa oss för utvecklingen av Covid-19.
Vi sitter inte i sjön, men vi sitter fortfarande i samma båt. Och det får man ändå vara rätt tacksam för!

6 thoughts on “Första vintern i Sverige på 3 år!

 1. Helt klart rätt beslut av er. Hälsan kommer i första hand . Plåtis och ni hinner ut i vida världen ska ni se Njut av lyxen och ta hand om varandra . Kram på er / Bamse

 2. Ni verkar så bra på att anpassa er hela tiden så ni kommer säkert att få en fin vinter i Sverige. Det är ett jätte-bra beslut tycker jag. LYCKA TILL!

  1. Absolut, där satte du huvet på spiken, det blir en nyttig bieffekt av detta! Det kan svara på frågor som om vi är redo att stanna upp och säkert hjälpa oss på traven om Sverige ens överhuvudtaget är ett land man vill bo i framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *